Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Ucierane ciasto kokosowe z jabłkami

December2

Takich ciast jak to nie trzeba reklamować. Wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje. Wystarczy, że tak jak ja lubicie smak kokosowy. Read the rest of this entry »

Dorada pieczona z warzywami i sosem z pietruszki

November25

Według mnie jest to jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie świeżej ryby. Dorada jest na Wyspach Kanaryjskich chyba jedną z najpopularniejszych ryb. Można ją kupić zarówno w pescaderia czyli sklepie rybnym jak i w supermarkecie. Read the rest of this entry »

Fasolka po bretońsku

November19

Powiem szczerze, że nie często zdarza mi się robić fasolkę po bretońsku. O ile w Polsce takie rozgrzewające danie świetnie wpasowuje się w zimną rzeczywistość, tak tutaj, chyba nie do końca. Chociaż Kanaryjczycy jedzą bardzo dużo warzyw strączkowych, to w mojej kuchni królują świeże warzywa, ryby i owoce. Read the rest of this entry »

Czekoladowe banoffee pie

November6

Dzisiaj polecę Wam przepyszne ciasto bez pieczenia! Przeznaczone dla miłośników czekolado-karmelowych smaków. Read the rest of this entry »

Tarta z dynią i kiełbasą chorizo

October27

Za chwilę okaże się, że na moim blogu są same przepisy z użyciem hiszpańskiej kiełbasy chorizo(-: Tak się składa, że smakuje mi ona bardzo i dodaję ją gdziekolwiek się da. Read the rest of this entry »

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

October15

Jeśli czasami chodzicie do “chińczyka” to na pewno chociaż raz w życiu próbowaliście kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Read the rest of this entry »

Gulasz rybny

October10

Gulasz rybny jest pyszny!! Przygotowując ten wpis nabrałam takiego apetytu, że zaraz biegnę do sklepu po świeżą rybę. Cechuje go duża dowolność jeśli chodzi o wybór ryb. Read the rest of this entry »

Ciasto otrębowe z owocami

September4

Tym razem coś zdrowego i lekkiego. Ciasto otrębowe nie dość, że w składzie ma  otręby, to jeszcze nie dodajemy do niego ani grama tłuszczu! Bez najmniejszych wyrzutów sumienia można sięgnąć po kolejny kawałek. Read the rest of this entry »

Paella z owocami morza i chorizo

September2

Gdy otwieram “Kulinarne wyprawy Jamiego” wciąż czuję zapach farby drukarskiej i sprawia mi to ogromną przyjemność. Książkę tę dostałam niedawno (ok. pół roku temu, ale na Wyspie czas płynie inaczej) od moich przyjaciół, którym Teneryfa spodobała się tak bardzo, że często są naszymi gośćmi. Read the rest of this entry »

Crostini z białą fasolą i tapenadą czyli “crostini ai fagioli e tapenade”

August31

Tapenada to nic innego jak hiszpańska pasta, której głównym składnikiem są czarne oliwki. Bardzo często możemy ją spotkać w przeróżnych barach i restauracjach, które oferują nam niezliczony wybór tapas. Read the rest of this entry »

« Older Entries