Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pizza – przepis na tradycyjne włoskie ciasto

January26

Przepis ten umieszczam specjalnie dla moich przyjaciółek Magdy i Beaty, które po babskim wieczorze (przy butelce Montepulciano d’Abruzzo) stwierdziÅ‚y, że czas kupić stolnicÄ™ i samemu robić ciasto na pizze(-:  Dziewczyny – bierzcie siÄ™ do dzieÅ‚a!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mÄ…ki
  • 3 dag drożdży
  • 3 Å‚yżki oleju
  • sól
  • szklanka wody letniej
  • pół Å‚yżeczki cukru

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów rozdrobnionych
  • 1 cebula
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • zioÅ‚a prowansalskie lub oregano, bazylia etc.
  • oliwa
  • sól

Drożdże kruszymy w miseczce i zasypujemy cukrem, od czasu do czasu mieszamy i czekamy aż siÄ™ rozpuszczÄ…. Do drugiej, dużej miski wsypujemy mÄ…kÄ™, okoÅ‚o pół Å‚yżeczki soli oraz olej. Dodajemy także rozpuszczone drożdże. Zaczynamy mieszać ciasto (najlepiej robić to rÄ™kÄ… lub drewnianÄ… Å‚yżkÄ…) dolewajÄ…c po trochu letniej wody. Zagniatamy ciasto kilka minut, aż bÄ™dzie spójne i gÅ‚adkie, jeÅ›li bardzo siÄ™ klei do rÄ…k – podsypujemy mÄ…kÄ…. Z ciasta robimy kulÄ™. CaÅ‚y Å›rodek miski oprószamy mÄ…kÄ… i pozostawiamy w niej ciasto do wyroÅ›niÄ™cia. W tym celu miskÄ™ z ciastem przykrywamy Å›ciereczkÄ… i odstawiamy na okoÅ‚o 2 godziny w chÅ‚odne miejsce np. do lodówki.

W czasie gdy ciasto wyrasta, robimy sos pomidorowy.  Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę, następnie pokrojony czosnek. Podsmażamy wszystko, ale uważamy, by czosnek się nie przypalił. Do tego wrzucamy dwie puszki pomidorów i gotujemy bez przykrycia, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Na koniec dodajemy przyprawy oraz sól. Tak przygotowany sos pasuje wyśmienicie jako baza do pizzy, ale również można go wykorzystać do makaronu. W międzyczasie kroimy także nasze ulubione składniki na pizzę.

Ja preferujÄ™ cienki spód pizzy, dlatego z tej porcji ciasta robiÄ™ 3 duże pizze na blaszkach z piekarnika o wymiarach 35 x 40 cm. Blaszki smarujemy  olejem, by pizza nie przywarÅ‚a.  Po okoÅ‚o dwóch godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki. Oddzielamy 1/3 ciasta i wykÅ‚adamy na posypanÄ… mÄ…kÄ… stolnicÄ™. RozwaÅ‚kowujemy  do formy prostokÄ…ta i przekÅ‚adamy na wysmarowanÄ… blaszkÄ™. Ciasto jest bardzo elastyczne, dlatego też można go Å‚atwo dopasować do formy blaszki. Na ciasto nakÅ‚adamy kilka Å‚yżek sosu pomidorowego, rozsmarowujemy równomiernie. Na pomidory dajemy pokrojone skÅ‚adniki np. pieczarki, salami, podsmażonÄ… paprykÄ™, oliwki. WkÅ‚adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i wÅ‚Ä…czonÄ… dolnÄ… grzaÅ‚kÄ… – dziÄ™ki czemu spód ciasta bÄ™dzie chrupiÄ…cy. W wielu piekarnikach można zastosować specjalny program do pieczenia pizzy. Pieczemy okoÅ‚o 20 minut, aż ciasto bÄ™dzie rumiane. W tym czasie przygotowujemy drugÄ… pizzÄ™. Na kilka minut przed koÅ„cem pieczenia pizzÄ™ posypujemy mozarellÄ… i żółtym serem. NastÄ™pne pizze zazwyczaj piekÄ… siÄ™ krócej, gdyż piekarnik jest już dobrze rozgrzany. GotowÄ… pizzÄ™ kroimy na kawaÅ‚ki, dekorujemy Å›wieżą bazyliÄ…. Smacznego!

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Danie główne, Uncategorized
A¿ 7 komentarzy! to

“Pizza – przepis na tradycyjne wÅ‚oskie ciasto”

  1. On January 28th, 2011 at 10:19 am Beata Says:

    Aniu, dziękuje i już szukam stolnicy :) Bo pizza którą zrobiłaś była wyśmienita!!!!

  2. On January 28th, 2011 at 11:01 pm ania Says:

    Beato, w międzyczasie gdy ty szukasz stolnicy Magda już zrobiła swoją pierwszą pizzę i ponoć wyszła super. Cieszę się, że Ci smakowała. Musimy to powtórzyć (-:

  3. On January 31st, 2011 at 4:12 pm Beata Says:

    No ja jutro bÄ™dÄ™ robiÅ‚a pizze u sÄ…siadki MaÅ‚gosi – z dzieciakami :) SÄ…siadka dobra gospodyni stolnicÄ™ ma :) :)

  4. On January 31st, 2011 at 4:26 pm Beata Says:

    Aniu podlinkowałam pizze tutaj :)

    http://www.facebook.com/insights/?sk=po_137539212962367#!/wszystkozimieniem/posts/189696127725699

    mój ostatni wpis :)

  5. On February 1st, 2011 at 8:15 pm Beata Says:

    Aniu pizza wyszła smakowita :) choć ze względu na te inne drożdże nie wyrosło cisto jak potrzeba i wyszły nam raptem 2 blachy. Nie mniej jednak wyżywiło sie tym 5 osób dorosłych i 3 dzieci :) :)

  6. On January 31st, 2012 at 8:30 pm aNett Says:

    Aniu PONOWNIE zrobiłam pizzę i Tomaszek nie może się nasmakować :P !
    Zanim zjadÅ‚am pierwszy kawaÅ‚ek pizzy u Ciebie, nie przepadaÅ‚am za tym rarytasem. Szczególnie nie lubiÅ‚am tzw. pizzy domowej – jak to w polskim domu bywa, robionej na bardzo grubym cieÅ›cie przypominajÄ…cym tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami. Teraz to czÄ™sty gość w naszej kuchni :) (30 min i mamy obiado-kolacjÄ™).

    Buziaki ogromne SmacznaAniu :)
    mniam !

  7. On February 2nd, 2012 at 1:53 pm ania Says:

    Oj! widze, ze sie rokrÄ™ciÅ‚aÅ› Kochana! Ciesze sie bardzo, że Wam smakuje! NarobiÅ‚as mi smaka na pizze i też chyba sobie zrobie… buziaki!

Email will not be published

Website example

Your Comment: